Бюлетин

Бюлетин
за резултатите от изборите за членове
на Европейския парламент от Република България,
произведени на 25 май 2014 г.

Преминали под мотото „Действай. Съдействай. Въздействай“ изборите на 25 май 2014 г. за членове на Европейския парламент от Република България са трети поред Европейски избори в кратката история на страната ни като член на Европейския съюз (след Европейските избори на 20 май 2007 г.и на 7 юни 2009 г.). Същевременно изборите на 25 май 2014 г. са първите избори за Европейски парламент след влизане в сила на Договора от Лисабон, с който се засилва ролята на гражданите на Европейския съюз като политически участници в ЕС и се подчертава ролята на Европейския парламент като представителна демократична асамблея на Съюза, а членовете му – „представители на гражданите на Съюза“.

С настоящия бюлетин Централната избирателна комисия публикува пълните данни от гласуването на 25 май 2014 г. по райони и секции в страната и от секциите, образувани за гласуване извън страната, и окончателните резултати от произведените избори за членове на Европейския парламент от Република България. Информацията в Бюлетина дава възможност за цялостен контрол върху точността на оповестените от ЦИК резултати в национален мащаб и съпоставянето им с получените данни по райони и секции, което е допълнителна гаранция за законосъобразното протичане на изборния процес, както и за достоверността на компютърната обработка на данните от гласуването.

Адресати на Бюлетина са ръководства на политически партии и коалиции и независими кандидати, органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, институциите на Европейския съюз. Бюлетинът е предназначен да отговори на интереса на цялото българско общество – организации от неправителствения сектор и всички граждани, които са съпричастни към развитието на представителната демокрация в България.

Бюлетинът е отчетът на Централната избирателна комисия пред обществото.

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград Русе Силистра Сливен Смолян София град София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол